Τετάρτη, Ιουλίου 08, 2009

O π. Πρόεδρος του Δ.Σ Σερβίων πρόεδρος της Ενωσης της Ενωσης Ελληνικών Καστροπολιτειών

Την προεδρεία της Ένωσης πόλεων με μεσαιωνικά κάστρα ανέλαβε ο δημοτικός σύμβουλος Σερβίων και πρώην πρόεδρος του Δ.Σ. Χρήστος Μπουχουράς, κατά τη διάρκεια αναδιάρθρωσης του διοικητικού συμβουλίου της ένωσης στις 3 Ιουλίου, μετά την παραίτηση του μέχρι πρότινος προέδρου. Η «Ένωση πόλεων με Μεσαιωνικά Κάστρα» μετρά μόλις ένα χρόνο ζωής και αριθμεί ήδη ως μέλη 49 δήμους, 6 νομαρχίες και κοινότητες απ' όλη την Ελλάδα, ανέφερε ο κ. Μπουχουράς μιλώντας στον «Π», ο οποίος σημειωτέον ήταν αντιπρόεδρος της ένωσης μέχρι τη στιγμή της επιλογής του για τη θέση του προέδρου.
Βασικός στόχος της Ένωσης, όπως τονίζει ο κ. Μπουχουράς, είναι η χαρτογράφηση και ανάδειξη όλων των μεσαιωνικών κάστρων της χώρας μας, καθώς επίσης η χαρτογράφηση όλων των βυζαντινών μνημείων, είτε πρόκειται για γεφύρια είτε για βυζαντινές εκκλησίες, η αξιοποίηση της εμπειρίας των δικτύων μεσαιωνικών κάστρων που υπάρχουν στην Ευρώπη καθώς και των ευρωπαϊκών προγραμμάτων.
Σύμμαχος στην προσπάθεια αυτή που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη είναι το Ινστιτούτο Μεσαιωνικών Σπουδών στο οποίο συμμετέχουν επιφανείς προσωπικότητες. Κάποιες από αυτές, όπως ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερόθεος, θα τιμηθούν από την Ένωση κατά τη διάρκεια της απολογιστικής συνέλευσης του φορέα που θα πραγματοποιηθεί στις 4 Οκτωβρίου στην Αθήνα και στην οποία έχουν κληθεί να συμμετέχουν οι έφοροι Βυζαντινών αρχαιοτήτων όλης της χώρας, διακεκριμένοι επιστήμονες και πρυτάνεις πανεπιστημίων που ασχολούνται με τα βυζαντινά μνημεία, η ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, καθώς και η UNESCO.
Ερωτώμενος σχετικά με την τύχη του προγράμματος αποκατάστασης -αναστήλωσης του κάστρου των Σερβίων που βρίσκεται σε εξέλιξη ανέφερε ότι στόχος είναι η ανάδειξη του κάστρου των Σερβίων «το οποίο είναι το μοναδικό που υπάρχει στη Δυτική Μακεδονία και χαρακτηρίζεται ως «ο Μιστράς της Μακεδονίας» καθώς είναι χτισμένος με το σχέδιο του Μιστρά». Γι' αυτό το λόγο άλλωστε έχουν γίνει και πολλές διατριβές για την καστροπολιτεία των Σερβίων». Τόνισε μάλιστα ότι η αποκατάσταση του κάστρου δεν θα συμβάλλει απλά στην αύξηση της επισκεψιμότητας στην καστροπολιτεία των Σερβίων αλλά και στη γενικότερη ανάπτυξη της ευρύτερης περιοχής.
Ο κ. Μπουχουράς σημείωσε ότι ήδη έχει τελειώσει η πρώτη φάση αναστήλωσης και έχουν διαμορφωθεί περιπατητικά μονοπάτια στην καστροπολιτεία των Σερβίων, γεγονός που την έχει καταστήσει επισκέψιμη, ενώ έχει ολοκληρωθεί και η γραφειοκρατική διαδικασία για την εκτέλεση των έργων της β΄ φάσης, προϋπολογισμού 2,5 εκατομ. ? που εντάσσεται στο ΕΣΠΑ. Εξέφρασε μάλιστα την πεποίθηση ότι μέχρι το φθινόπωρο θα μπορέσουν να ξεκινήσουν τα έργα της β΄ φάσης που προβλέπουν στερεώσεις του κάστρου και αναστήλωση αποκατάσταση της ακρόπολής του. Επισήμανε τέλος ότι η μελέτη αναστήλωσης που βρίσκεται σε διαδικασία εφαρμογής έχει βραβευθεί από την ΕΕ με εισήγηση του Γάλλου καθηγητή Αρχαιολογίας Μισέλ Τραμπουί.

Ροη Βασβατέκη
Απο Πτολεμαίο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...