Σάββατο, Ιουνίου 20, 2009

Σωστός τρόπος διατροφής

Σωστός τρόπος διατροφής

Η αναγκαία προϋπόθεση για μια καλή υγεία είναι να έχουμε κανονικό και σταθερό βάρος. Πρώτο στάδιο για να πετύχουμε αυτό είναι η καλή χώνεψη των τροφών διότι ανανεώνονται τα κύτταρα των ιστών, ρυθμίζεται ο μεταβολισμός και έχουμε καλής ποιότητας αίμα.

Η κακή χώνεψη (δυσπεψία) προκαλεί κακοδιάθεση, τυμπανισμό , στομαχόπονους, δυσκοιλιότητα, έλκη , καρδιακές αρρυθμίες, πονοκεφάλους, παχυσαρκία κλπ. Η καλή χώνεψη εξαρτάται από την υγιεινή διατροφή και τον ρυθμών των γευμάτων.

Δεν πρέπει κατά την ώρα του γεύματος να είμαστε εκνευρισμένοι . Πριν καθίσετε στο τραπέζι χαλαρώστε τα νεύρα σας με βαθιές αναπνοές, και ξεχάστε τα προβλήματα σας των ώρα του φαγητού.
Μασάτε καλά την κάθε μπουκιά ώστε το σάλιο να εκπληρώσει τον προορισμό του. Το καλό μάσημα είναι η μισή χώνευση.
Προτιμάτε τα πράσινα λαχανικά εάν μπορείτε ωμα. Τα δημητριακά, όλα τα θαλασσινά, τα ψάρια , τα αποβουτυρωμένα γαλακτοκομικά, ψωμί μαύρο ολικής άλεσης και χωριάτικα αυγά και κοτόπουλα.
Αποφεύγετε τις λιπαρές ουσίες. Τα φαγητά πρέπει να είναι μέτρια στη θερμοκρασία και πρέπει να τρώμε πάντα σε ταχτές ώρες, χωρίς να αφήνουμε ενδιάμεσα κενά. Εάν εφαρμόσετε όλα αυτά θα διαπιστώσετε ότι είναι ευχάριστο να σηκώνεστε απ’ το τραπέζι.
Το βραδινό φαγητό πρέπει να είναι πολύ λιτό γιατί τη νύχτα δεν καταναλώνουμε θερμίδες πολλές. Να τρώτε σε τακτικές ώρες ώστε ο οργανισμός να συνηθίσει να πεινάει μόνο τις ώρες των γευμάτων , και μην τρώτε τίποτε πριν ολοκληρωθεί η χώνεψη. Δεν πρέπει να τρώτε ένα γεύμα την ημέρα και μεγάλο, διότι τη αφομοίωση των ροφών δεν γίνεται αποτελεσματικά.

Όταν αισθανθείτε κενό στο στομάχι σας προτιμότερο είναι να πίνετε νερό όσο μπορείτε ή να φάτε κάποιο φυσικό προϊόν, σέλινο, καρότο, για να σας κόψει την πείνα. Προτιμάτε το ψάρι από το κρέας. Περιέχει λιγότερες τοξίνες και έχει λιγότερα λιπαρά. Εάν χρησιμοποιήσετε κρέας ,αφαιρείτε το λίπος που το περιβάλλει. Να προτιμάτε το άπαχο κρέας. Από τα πουλερικά πρέπει να αφαιρείτε τελείως την πέτσα. Τρόφιμα που έχουν αρχίσει να αλλοιώνονται να τα απορρίπτετε, διότι δημιουργούν τοξίνες που μπορέσουν να σας δηλητηριάσουν.
Να τρώτε καθημερινά φρούτα και λαχανικά της εποχής, για να εξασφαλίσετε στον οργανισμό την κανονική δόση της βιταμίνης C. Τα φρούτα πρέπει να τρώγονται με τη φλούδα αφού πλυθούν πρώτα καλά.
Το αλάτι και η ζάχαρη πρέπει να καταργηθούν τελείως εάν είναι δυνατόν ή να μειωθούν στο ελάχιστο.
Η καλή νοικοκυρά θα πρέπει να μάθει να φτιάχνει μόνη της ψωμί, ώστε να αποφεύγονται τα βελτιωτικά που δυστυχώς χρησιμοποιούν ανεξέλεγκτα οι αρτοποιοί.
Οι αλμυροί ξηροί καρποί πρέπει να αποφεύγονται τελείως.
Τα οινοπνευματώδη ποτά πρέπει να καταργηθούν διότι ό,τι διαιτολόγιο και αν ακολουθήσετε, εάν πίνετε οινοπνευματώδη δεν θα έχετε κανένα αποτέλεσμα.
Εάν για διάφορους λόγους δεν μπορείτε να αποφύγετε τα συσκευασμένα τρόφιμα, διαλέξτε τότε αυτά που έχουν τα λιγότερα λιπαρά, είναι χωρίς χρωστικές ουσίες και συντηρητικά.
Εάν εφαρμόσετε αυτή την υγιεινή διατροφή θα μείνετε γεροί, διατηρώντας τον οργανισμό σας σε άριστη κατάσταση. Θα νιώθετε δυνατοί και αισιόδοξοι και θα αντιμετωπίζετε με θάρρος τις δυσκολίες της ζωής.



Τι να μην καταναλώνουμε

Ζαχαρούχα και αεριούχα ποτά.
Όλα τα ποτά αυτά που κυκλοφορούν στο εμπόριο είναι βλαβερά στην υγεία μας, διατί περιέχουν χρωστικές ουσίες οξέα, ζάχαρη και χημικά αρώματα. Πρέπει να αποφεύγουμε την κατανάλωση τους και να προτιμάμε το νερό για την αναζωογόνηση του οργανισμού μας. Η ποσότητα νερού που θα καταναλώσουμε δεν προκαθορίζεται . πίνουμε όσο διψάμε. Ένα ή δυο ποτήρια νερό πριν το φαγητό μ ας μειώνει το αίσθημα της πείνας , και τρώμε λιγότερο. Κατά την διάρκεια του φαγητού δεν πρέπει να πίνουμε πολύ νερό γιατί αραιώνει τα γαστρικά υγρά, και επιβραδύνει την πέψη.
Τα διεγερτικά(καφές-τσάι)
Το τσάι και ο καφές περιέχουν τανίνη και καφεΐνη σε μεγάλη ποσότητα που τα κάνουν εθιστικά και γιαυτό πρέπει να τα χρησιμοποιούμε με μέτρο. Διεγείρουν το κεντρικό νευρικό σύστημα , την καρδιά , τον εγκέφαλο , και τα νεύρα, αλλά η υπερκατανάλωση δηλητηριάζει τον οργανισμό και προκαλούν καρδιακές αρρυθμίες , υπέρταση, αϋπνίες, όγκους , έλκη και διαταραχές στην όραση και ακοή.

Οινοπνευματώδη ποτά
Η κατανάλωση οινοπνεύματος εμποδίζει την σωστή λειτουργία του μυαλού κα προκαλεί ένα ειδος παραφροσύνης. Καταστρέψει την καρδιά, το συκώτι, το νευρικό σύστημα , προκαλεί έλκη και καρκίνο, φέρνει τάση για αυτοκτονία ή για έγκλημα και βία. Είναι λοιπόν από τα πι ο επικίνδυνα δηλητήρια που πρέπει να αποφεύγουμε.
Βέβαια ένα ποτήρι ελαφρύ κρασί στο φαγητό δεν βλάπτει, διότι ηρεμεί και βοηθάει τη χώνεψη. Το κακό είναι η μεγάλη κατανάλωση που καταλήγει στον αλκοολισμό, που οι βλαβερές του συνέπειες είναι τρομακτικές.

Καπνός
Ο καπνός περιέχει πολλές τοξίνες, όπως την πίσσα και νικοτίνη. Η κατανάλωση του καπνού , ανεβάζει την πίεση , προκαλεί ταχυπαλμίες και φέρνει συστολή των αγγείων της καρδιάς. Ελαττώνει την άμυνα του οργανισμού εναντίον των μολύνσεων , και καταστρέφει την βιταμίνη C. Με την πάροδο του χρόνου προκαλεί βρογχίτιδα, καρδιακές κρίσεις, διαβήτη , εμφύσημα κλπ. Οι επιστήμονες απέδειξαν ότι υπάρχει σχέση στην κατανάλωση καπνού και καρκίνου του στόματος, χειλέων , λαιμού και πνευμόνων.
Σταματήστε λοιπόν οι καπνιστές το κάπνισμά όσο είναι καιρός, διότι δεν δηλητηριάζει μόνο εσάς αλά και το περιβάλλον σας τουλάχιστον στο κατά 50%. Όσο για το τυχόν βάρος που θα άρετε με λίγη πειθαρχία στο φαγητό θα τα αποφύγετε.


Τροφές μη χημικές προσθήκες.
Στην κατασκευή των προϊόντων διατροφής έχει επισέλθει πολύ η χημεία, με αποτέλεσμα να προστίθενται κάθε χρόνο χιλιάδες τόνοι χημικών συντηρητικών στις τροφές που καταναλώνουμε. Οι μη φυσικές αυτές τροφές επόμενο είναι να έχουν τις επιπτώσεις τους στην υγεία μας. Επειδή δυστυχώς δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε τελείως, εκτός και ζούμε στην ύπαιθρο που θα έχουμε την δυνατότητα να ελέγχουμε την παραγωγή, τουλάχιστον στα αγροτικά προϊόντα, μπορούμε να μειώσουμε τον κίνδυνο διαλέγοντας αυτά που έχουν παρασκευαστεί κάπως με φυσικό τρόπο/ να μην τρώμε κονσέρβες και άλλα χημικά παρασκευάσματα(μπισκότα, καραμέλες, μαρμελάδες κλπ). Τα αυγά να είναι φρέσκα χωριάτικα, το γάλα της ημέρας και όχι παστεριωμένο και τα τυριά χύμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...