Σάββατο, Φεβρουαρίου 28, 2009

Περι αποκριάς

Έχουμε σκεφτεί γιατί τσικνίζουμε την Τσικνοπέμπτη; Έχουμε αναρωτηθεί γιατί το ημερολόγιο δείχνει αποκριές μια Κυριακή νωρίτερα ενώ την Κυριακή που γιορτάζουμε την τελευταία μέρα της αποκριάς λέγεται της Τυρινής-Τυροφάγου.

Όλα λύνονται βέβαια με βάση την ορθόδοξη θρησκεία μας και την προετοιμασία μας για την εορτή του Πάσχα, την προετοιμασία μας δηλαδή μέσω της νηστείας της τεσσαρακοστής. Προφανώς με μια απλή σκέψη το ξεφάντωμα της αποκριάς γίνεται γιατί θα ακολουθήσει η μεγάλη νηστείας πριν το Πάσχα. Ότι προλάβουν οι άνθρωποι να γλεντήσουν να πειράξουν ή να απολαύσουν καθώς ακολουθεί η περίοδος της άσκησης σε σωματικό ή ψυχικό επίπεδο. Τουλάχιστον αυτό θα έπρεπε να συνέβαινε σε παλιότερες εποχές και να έχει στις μέρες μας, στη μορφή που έχει φτάσει.

Αλλά γιατί η Κυριακή της αποκριάς είναι μια εβδομάδα νωρίτερα από την τελευταία ημέρα της αποκριάς(τυρινής); Απλά ορθόδοξη Εκκλησίας μας προετοιμάζει τους πιστούς της για την νηστεία με ένα προ-ζέσταμα όπως θα λέγαμε στον αθλητισμό. Όπως δηλαδή οι αθλητές σε κάθε άθλημα που έχουν να αγωνιστούν δεν μπαίνουν αμέσως στον αγώνα , γιατί θα τραυματιστούν, αλλά κάνουν κάποιες ασκήσεις από πριν έτσι και από θρησκευτικής πλευράς.

Από το πνευματικό μέρος με τα ευαγγελικά αναγνώσματα τις Κυριακές του Τελώνη και του Φαρισαίου του Άσωτου υιού κλπ μας προετοιμάζουν και μας προτρέπουν από ψυχικής κ αι πνευματικής πλευράς στην απαραίτητη μετάνοια. Κάτι ίσως που δεν ταιριάζει απόλυτα με τη γενική τρέλα των καρναβαλιών.

Για το σώμα μας πάλι η Εκκλησία φρόντισε ώστε να μην ξεκινήσουμε απότομα την μεγάλη νηστεία αλλά μια εβδομάδα πριν την νηστεία την Κυριακή της (μεγάλης Αποκρίας) Τυρινής σταματάει τους πιστούς της από το κρέας. Αυτό σημαίνει βέβαια και η λέξη αποκριά (από και κρέας) ότι δηλαδή σταματάει η κρεατοφαγία . Όλη την εβδομάδα δηλαδή από την Κυριακή της (μικρής) Αποκριάς μέχρι την Κυριακή της Τυρινής-Τυροφάγου επιτρέπεται να τρώνε οι πιστοί όλα εκτός από κρέας με έμφασή στα γαλακτοκομικά, και από την Καθαρά Δευτέρα ξεκινάει και η νηστεία. Καθαρίζουν λένε οι νοικοκυρές τα μαγειρικά τους σκεύη τη μέρα αυτή.

Και για την Τσικνοπέμπτη αφού από την Κυριακή της (μικρής)Αποκριάς σταματάνε οι πιστοί να τρώνε κρέας και επειδή η Παρασκευή είναι ημέρα νηστείας όπως και το Σάββατο δεν τρώνε κρέας για να μεταλάβουν την Κυριακή, τότε ότι περίσσευμα από κρέας πρέπει να φαγωθεί από όλους την προηγούμενη Πέμπτη. Γι’ αυτό υπάρχει γενική κρεατοφαγία.


Αυτά βέβαια σε μια γενική θεώρηση καθώς η εορταστικές εκδηλώσεις των Αποκριών γιορτάζονται με διαφορετικό τρόπο από τόπο σε τόπο.


Το ίδιο συμβαίνει και με την νηστεία καθώς ο κάθε άνθρωπος έχει διαφορετικές αντοχές και ανάγκες για κάθε είδους αγώνα και άσκηση πράγμα που σημαίνει ότι απαιτείται διάκριση και κρίνεται απαραίτητη η συμβουλή από τον πνευματικό μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...